Сгъваема крушка е „най-икономичната“ създавана някога

Създателите на 12-ватовата сгъваема крушка NanoLight твърдят, че светимостта й е като тази на крушка от 100W (кликни за по-голяма версия). Снимка: NanoLight

Създателите на 12-ватовата сгъваема крушка NanoLight твърдят, че светимостта й е като тази на крушка от 100W (кликни за по-голяма версия). Снимка: NanoLight

Трима канадци обявиха, че са изобретили най-икономичната електрическа крушка в света, предаде Франс прес.

Тя е с мощност 12 вата, но според създателите й, светлината, която излъчва се равнява на тази от традиционна 100-ватова крушка.

Крушката, кръстена NanoLight, всъщност представлява печатна платка със светлодиоди (LED), която може да се сгъне като оригами и да се включи в електрическата мрежа като всяка друга лампа, заяви ръководителят на проекта Джими Чу.

Идеята позволила на изобретателите да съберат над 100 000 долара посредством американския сайт за краудсорсинг Kickstarter. От началото на миналия месец тримата канадци са получили поръчки за повече от 3000 крушки.

След тригодишна работа над проекта Чу и неговите партньори Том Родинджър и Крисчън Ян решили да основават фирма през 2012г., чрез която да комерсиализират изобретението си при цена от 45 долара за бройка.

Цената вероятно е висока, но продължителността на живота на NanoLight дава възможност да се направят икономии, увериха изобретателите. Те се срещнали в университета в Торонто по време на подготовка за състезание с автомобили, задвижвани от слънчева енергия.

Екипът в момента работи над вариант на крушката, който е с регулируема светимост. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!