Създадоха бърз робот, който бяга като котка (ВИДЕО)

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана създадоха малък четирикрак робот, който бяга като котка. Инженерното постижение е част от опитите за разработване на нов клас машини с приложение в операциите по издирване и спасяване. Вижте видео:

Според създателите роботът е най-бързия в своята категория за четирикраки роботи с тегло до 30 килограма. Той е дълъг 20,5 см, висок е 16 см и тежи около 1,1 кг, т.е. има размерите на малка домашна котка. Максималната скорост, която може да развие е 5,1 км/ч.

Роботът има „опашка“ и макар, че е лишен от „глава“, е лесно да се разпознае, че е моделиран по котка заради специфичната си походка. 

„Особеното при него е в дизайна на краката, благодарение на който е много бърз и стабилен“, казват разработчиците. За създаването на крайниците на робота те използвали пружини вместо сухожилия. Мускулите пък били заменени от малки моторчета, преобразуващи енергията в движение.

Според учените роботът е много лек, компактен е здрав. Освен това може да бъде сглобен от компоненти, които са евтини и лесно достъпни.

Изследването още е в ранна фаза, но в дългосрочен план целта е да се разработят „бързи, подвижни и ниски машини, които да се използват в проучвания – например при операции за издирване и спасяване по време на природни бедствия“.

Технологията може да спомогне и за по-доброто разбиране на структурата на животинските крайници. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: