Създадоха електрическа крушка, която излъчва интернет със светлината си

На екип от китайски учени в шанхайския университет Фудан им „просветнало“ и решили да направят крушка, която излъчва наподобяващ Wi-Fi интернет сигнал.

Технологията разчита на светлина вместо на традиционните радио вълни, за да осъществява връзка с глобалната мрежа и заради това се нарича Li-Fi (Li от думата „light“ за светлина на английски).

Една крушка позволява четири компютъра да се включат едновременно в мрежата и осигурява по-добра връзка от средностатистическата за Китай. В осветителното тяло е вграден микрочип, който модулира сигнала, така че да се достига максимална скорост на интернета от 150 mbps.

Основно предимство на новото изобретение е, че е евтино. Следващия месец разработчиците ще направят демонстрация на 10 комплекта за Li-Fi на търговско изложение в Китай. Новата технология може бързо да стане практична и комерсиално издържана, като се има предвид, че хората масово заменят старите крушки с нови LED разновидности.

Разбира се, все още има някои технически детайли, свързани с дизайна на микрочипа и производството, които трябва да бъдат изчистени преди широкото навлизане на технологията да стане възможно. Така че за сега Li-Fi си остава просто експеримент със светло бъдеще. (Източник: Би Би Си, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: