Създадоха материал, който е по-лек от водата и е по-здрав от стомана

Наподобяващата на кошерна пита структура на свръх-здравия материал. Снимка: Jens Bauer

Наподобяващата на кошерна пита структура на свръх-здравия материал. Снимка: Jens Bauer

С помощта на 3D лазерна технология немски учени създадоха скелетоподобен материал, който има по-малка плътност от тази на водата, но е по-здрав от стомана.

Разработката е направена от екипа на Йенс Бауер от Института за технологии в Карлсруе. В рамките на експеримента учените манипулирали различни материали на атомно ниво, докато получат свръх-здравата структура. Анализ на качествата на материала показал, че може да издържи на изключително големи натоварвания, въпреки невероятно ниското си собствено тегло.

„Това е първото експериментално доказателство, че подобни материали съществуват“, заяви Бауер.

За разработката учените използвали технология за 3D лазерна литография, създадена от компанията Nanoscribe. При нея капка наподобяващ мед полимер се поставя върху стъклена пластина. След това материалът се втвърдява чрез лазерна обработка на базата на команди, задавани от компютър. Щом тази фаза приключи, неизползваният материал се измива, което оставя обработените на микро-ниво сложни структури.

Първоначално създаденият по този начин материал не бил достатъчно здрав, затова Бауер и колегите му решили да го облицоват с ултра-тънък слой алуминиев оксид. Това го подсилило, без значително да променя теглото му.

За да може новият материал да намери приложение в ежедневието обаче ще трябва технологията допълнително да се развие, защото за момента с нея могат да се създават само миниатюрни структури.

„Една от по-новите машини може да прави материали в милиметровия обхват, но това е максималното, което може да се постигне за момента“, казва Бауер. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!