Създадоха общителни роботизирани кошчета за боклук

Не би ли било чудесно роботизирани кошчета да се движат самостоятелно на обществени места и да събират боклука?

Е, инженери от японския технологичен университет „Тойохаши“ в известна степен са осъществили тази идея. Техните роботи обаче молят хората да вдигат и изхвърлят боклука в тях. Вижте видео на машинките в действие.

Кръстени „общителни роботи за боклук“, малките кошчета на колелца са оборудвани с микропроцесор, видеокамера, високоговорител и с редица сензори.

Всеки робот започва своята еко-мисия с идентифицирането на обществени места, откривайки хората по телесната им топлина. След това сензорът за дистанция им позволява да се приближат на подходящо разстояние и да изследват мястото с камерата и специален алгоритъм за откриване на боклука.

Когато се натъкне на отпадъци, роботизираното кошче привлича вниманието на намиращите се наблизо хора с движения и глас, и ги моли да ги хвърлят в него. С помощта на инфрачервени сензори роботът разбира дали човекът наистина е откликнал на молбата и е поставил боклука където трябва.

За улеснение на хората кошчето може да се накланя в различни посоки благодарение на три сервомотора. Други два мотора в долната част на малкия робот задвижват колелцата му.

Общителните роботизирани кошчета все още не са влезли в употреба по улиците в Япония, но са тествани успешно с групи от деца. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!