Създадоха първата в света гъвкава литиево-йонна батерия

Учени от университета Нортуестърн и университета на Илинойс демонстрираха първата в света гъвкава литиево-йонна батерия – устройство способно да захранва иновативната пластична електроника.

Волтажа и мощността на изобретението отговарят на конвенционалните литиево-йонни решения със същите пропорции. Но гъвкавата батерия може да се разтегли до 300% от първоначалния си размер без това да попречи на работата й. Тя се зарежда безжично и може да работи 8-9 часа преди да се изтощи напълно.

Батерията може да намери приложение навсякъде, включително и в човешкото тяло, твърдят разработчиците. Там тя може да бъде използвана за захранване на редица уреди за измерване на мозъчни вълни или сърдечна дейност по начин, по който е невъзможно за обикновените батерии.

Разработчиците Йонгганг Хуанг и Джон А. Роджърс показаха, че батерията продължава да захранва стандарет светодиод (LED), дори и когато е подложена на разтягане, прегъване, усукване или пък бива прикрепена към човешки лакът. Но как са успели да постигнат това?

„Разполагаме множество зарядни елементи един до друг в много малко пространство и ги свързваме със разположени нагъсто дълги и вълнообразни жички“, разказва Хуанг. „Тези жички осигуряват гъвкавостта. Когато разтеглим батерията, вълнообразните свързващи елементи се разгъват, подобно на разплитането на прежда. По този начин можем много да разтеглим устройството и то да продължи да работи“, обяснява той.

Изследването е публикувано в Nature Communications. (Източник: Northwestern University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!