Светлинно задвижвани мускули!

Синята точка, означава мястото, на което се извършва светлинната стимулация, която предизвиква съкращаването на мускула. Снимка: MITNews

Синята точка, означава мястото, на което се извършва светлинната стимулация, която предизвиква съкращаването на мускула. Снимка: MITNews

Изследователски екип от Масачузецкия технологичен институт (MIT) е успял да модифицира мускулни клетки, за да могат да се движат при стимулиране със светлина (виж филмче тук). 

Целта е изкуствената светлинно-чувствителна тъкан да се използва за създаването на роботи, способни на изключително прецизни движения.

При избирането на вид мускул за своите цели, учените са се спрели на скелетния мускул – по-силен и по-мощен от сърдечния и гладкия мускул.  Скелетните мускули са отговорни например за бягането и ходенето. 

В тялото външният стимул, активиращ съкращението на мускула, идва от близък неврон, който предизвиква промяна в електрическия потенциал на клетките.  Имитирайки тази електрическа стимулация, учени са използвали електроди за да стимулират мускулните влакна.  Но според Проф. Хари Асада, в чиято лаборатория се разработват новите светлинно-стимулирани мускули, електродите, заедно с необходимият захранващ механизъм, може би ще направят един малък робот значително по-тежък.

Затова Асада и колегите му се обръщат към една сравнително нова сфера – оптогенетиката, дефинирана за пръв път през 2005 г. от Ед Бойдън (MIT) и Карл Дейзерот (Станфорд), които модулират неврони, за да реагират на стимулация от кратък лазерен пулс.  Екипът на Асада успява да направи същото с мускулна клетка от скелетен мускул.  Изследователите въвеждат в такива клетки (миобласти) генетичния код за производството на белтък, който е чувствителен на светлината.  След това тези миобласти са свързани с дълги мускулни влакна.  При осветяване на синтетичните влакна за 20 милисекунди със синя светлина, фибрите се свиват.  Малки лъчове светлина предизвикват движение на конкретното влакно, а по-големи лъчове водят до съкращаване на повече влакна. 

Технологията може да доведе до създаването на сръчни роботи, способни да извършват сложни движения

Технологията може да доведе до създаването на сръчни роботи, способни да извършват сложни движения

Така светлинно активираната мускулна тъкан е способна на много различни движения, което позволява създаването на много гъвкави роботи с прецизно контролирани движения.  Това е и бъдещата цел на научния екип.  Потенциално приложение е ендоскопията – процедура, при която в тялото се вкарва миниатюрна камера, позволяваща разглеждане на проблемните зони. Според Проф. Асада ендоскопско устройство, изградено от светлочувствителни мускули, може да е достатъчно малко и пъргаво, за да премине през изключително тесни пространства – по-тесни от достижимите със съвременните технологии.

Разбира се, според Проф. Асада подобни приложения изискват още много работа – трябва да се разработи начин за увеличаване на силата на съкращение на мускула и за увеличаване на размера на синтетичните мускулни влакна.  Приложение за по-близкото бъдеще може да бъде използването на подобни влакна за изпробване на лекарства срещу заболявания на моторния апарат.  Възможно е да се проследи ефекта на различните лекарства върху реакцията на мускулите при активиране. Източник: MITNews

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!