Триизмерна система позволява отново да се прелистват древни книги

Една от целите на разработката е да направи древните издания достъпни за повече хора

Една от целите на разработката е да направи древните издания достъпни за повече хора

Средновековните книги, които досега се докосваха само с ръкавици и стояха изложени зад витрини, могат отново да бъдат прелиствани благодарение на триизмерна система за четене, представена на Международното изложение за високи технологии Цебит в Хановер, съобщи АФП.

Системата е разработена от германския институт Фраунхофер. Древните текстове и илюстрациите им се сканират и след това се показват на плосък екран. Читателят, който стои на няколко метра от екрана, обръща страниците с движение на ръката във въздуха.

По желание книгата може да бъде завъртяна в три измерения на 360 градуса и по този начин могат да се разгледат и изследват и кориците на ценните томове. Най-старата книга, цифровизирана по проекта, е на 1000 години.

Специалистите от института Фраунхофер работят по него заедно с библиотеката на Бавария в Мюнхен, която иска колекцията й с древни книги да стане достъпна за повече хора. Разработчиците смятат да направят възможно и търсенето по думи в текста и автоматичния превод.

Технология може да намери и редица други приложения различни от настоящето. В книжарници например 3D визуализацията може да се използва за четене на книги, които не са налични в момента или за превю на бъдещи издания. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!