Учени могат да видят какво сънуваме с мозъчно сканиране

Изображение на мозъчната активност, получено с ядреномагнитен резонанс. Източник: NIH

Изображение на мозъчната активност, получено с ядреномагнитен резонанс. Източник: NIH

В публикация в списание Science учени съобщиха, че са способни да  „разчитат“ сънища.

Японските изследователи използвали ядреномагнитен резонанс (MRI), за да разпознаят образите, които хората виждат в ранната фаза на съня си. Публикуваните от тях данни показват, че техниката позволява това да се постигне с 60-процентна точност.

Сега екипът иска да установи дали мозъчната дейност може да бъде използвана, за да се разкрият други аспекти на съня, като например емоционалната окраска.

„Имах силното убеждение, че декодирането на съня е възможно, поне що се отнася до някои негови аспекти“, заяви проф. Юкиясу Камитани от лабораториите ATR за компютърни невронауки в Киото. „Не бях много изненадан от получените резултати, но се развълнувах“, допълва той.

Хората се опитват да разчитат сънища още от древността, но авторите на изследването открили по-директен начин да се доберат до онова, което виждаме в съня си. Екипът използвал апарати за ядреномагнитна томография, за да изследва трима души, докато спят.

Когато започвали да заспиват във вътрешността на скенерите, доброволците били събуждани и от тях било поискано да разкажат какво са видели в съня си. За всеки споменат образ били водени бележки, независимо до каква степен бил сюрреалистичен той. Това се повторило над 200 пъти за всеки участник.

Учените използвали получените резултати, за да съставят база данни, в която групирали заедно обекти в сходни визуални категории – например хотел, къща и сграда били групирани заедно като „структури“.

След това участниците отново били сканирани, но този път били будни и гледали образи на компютърен екран. По този начин учените можели да видят специфични образци на мозъчната дейност, които са взаимно свързани с изображенията. 

През следващата фаза на експеримента, наблюдавайки сканирането, изследователите можели да разпознаят какво доброволците виждат в сънищата си. В 60 процента от случаите било възможно да се разпознае по-широката визуална категория, към която принадлежат образите.

Сега учените искат да изследват дълбокия сън, който се смята, че е свързан и с най-ярките „видения“. Освен това, изследователите се надяват сканирането да им позволи да разкрият емоциите, миризмите, цветовете и действията в сънищата. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,