Учени накараха котка и риба да изчезнат с „наметало-невидимка“ (ВИДЕО)

Учени демонстрираха разработено от тях „наметало-невидимка“, с която успяха да накарат риба и котка да изчезнат от поглед.

В демонстрационния видеоклип златна рибка се появява внезапно, когато изплува иззад приспособлението, потопено в аквариума й. В следващите кадри долната половина на котка става невидима, когато тя стъпва зад наметалото, поставено на масата. Вижте клипчето: 

Разработката на учените от технологичния университет Нанян, се състои от тънки стъклени панели, които пречупват светлината около обектите и така ги правят невидими. Екипът е усъвършенствал по-ранни версии, които работят само с поляризирана светлина или с микровълни, а не с дължини на вълната, видими за човешкото око.

Според изследователите приспособлението може да има важни приложения в охранителния сектор, развлекателната индустрия и при извършване на наблюдения.

Разработката обаче е още на начално ниво. Приспособлението скрива обектите само от определени ъгли, а и то самото още е видимо.

Учените описаха протичането на първия експеримент: „Когато плува в наметалото, златната рибка става невидима и не закрива сцената на зелените водорасли зад него“.

Шестоъгълното наметало е способно да крие обекти от шест различни ъгли. 

Сър Джон Пендри от Импириъл Колидж, който пръв е разработил технологията за наметалото-невидимка казва, че постижението на учените от университета Нанян е „истинска крачка напред“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!