Улични лампи се превръщат в зарядни устройства за електро-коли в Берлин

Снимка: Cayusa/flickr (CC BY-NC 2.0)

Снимка: Cayusa/flickr (CC BY-NC 2.0)

Собствениците на електрически автомобили в Берлин скоро вероятно ще могат да използват като зарядно устройство за превозното си средство най-близката улична лампа.

В първоначалната тестова фаза компанията-доставчик на услугата „Ubitricity“ ще пригоди за целта 100 улични лампи в столицата на Германия. Трансформирането им ще струва по-малко от 300 евро на бройка. За сравнение – всеки от стандартните пунктове, които се използват от електро-автомобилите, е на стойност 10 000 евро.

Преобразуваните в зарядни устройства лампи ще включват най-обикновен захранващ кабел и брояч, отчитащ енергията, черпена при зареждане. За да могат да се възползват от услугата, потребителите ще трябва да се регистрират предварително. Компанията, която ще обслужва електро-станциите, съответно ще начислява потребената енергия и ще таксува клиентите.

На 19 декември първата подобна лампа бе официално открита на улица Маркграфенщрасе, в центъра на Берлин. От “Ubitricity“ представят своята разработка в момент на очаквано разширение на пазара за еко-автомобили.

„До края на следващата година германските производители на автомобили ще представят 16 нови електрически модела. Търсенето нараства в значителна степен“, казва д-р Улрих Айххорн, директор на немската Асоциация на автомобилната индустрия. „От ключово значение е сега да можем да подкрепим този процес с бързо създаване на инфраструктура за зареждане“, казва още д-р Айххорн.

Очаква се около 800 конвенционални зарядни пунктове да бъдат построени в Берлин до края на 2015 г. (Източник: Ubitricity, БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: