Уред за развиващите се страни превръща солената вода в питейна

Жена демонстрира употребата на изобретението на Диаманти. Снимка: www.gabrielediamanti.com

Жена демонстрира употребата на изобретението на Диаманти. Снимка: www.gabrielediamanti.com

Италиански дизайнер е създал „слънчева фурна“, която превръща солената вода в питейна, съобщава сайтът Ню лончис.

Идеята хрумнала на дизайнера Габриеле Диаманти по време на пътуванията му в развиващите се страни, когато се е сблъскал с проблема с липсата на достъпна питейна вода. За да допринесе за разрешаването му италианецът решил да използва нещо, което в тези страни има в изобилие – слънчева светлина.

Изобретението на Диаманти представлява „слънчева фурна“, която кондензира поставената в нея солена вода и я превръща в питейна. Приспособлението, наречено Eliodomestico, произвежда приблизително 5 литра прясна вода на ден.

Процесът е сравнително прост – уреда на практика функционира като обърната наопаки кафеварка. Рано сутрин „бойлерът“ в горната му част се пълни със солена вода. През деня с покачването на температурата и налягането парата се просмуква през свързваща тръба и се събира в капак в долната част. Той действа като кондензатор, превръщайки парата в прясна вода.

Eliodomestico струва около 50 долара, но няма разходи свързани с използването му. Други предимства на приспособлението са, че лесно се поддържа, няма вредно влияние върху околната среда, а получената чрез него вода е чиста и няма нужда от филтрация. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!