В САЩ от две години и половина работи прототип на „квантов Интернет“

Квантова смарт карта QKarD. Изображение: Los Alamos National Laboratory

Квантова смарт карта QKarD. Изображение: Los Alamos National Laboratory

Изследователи от САЩ обявиха, че прототип на „квантов Интернет“ работи вече от две години и половина в Националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико.

Квантовите мрежи интересуват специалистите преди всичко заради това, че предаваните по тях данни не могат незабелязано да бъдат „подслушвани“.

Принципът на работа на такива мрежи се основава на измерването на квантовото състояние на частиците. В съответствие със законите на квантовата механика, самият акт на измерването променя необратимо квантовото състояние, затова фактът на „подслушването“ веднага се разбира от адресата.

Това предимство обаче поражда и сериозни проблеми: сигналът може да се предава само от една точка до друга и не може да се ретранслира, тъй като това ще доведе до загуба на информация.

В статията на Ричард Хюз и неговите колеги обаче се твърди, че в тяхната лаборатория вече от 2,5 години функционира успешно квантова мрежа. Учените са успели да решат проблема с ретранслацията и предаването на информацията към няколко точки чрез създаване на специален централен възел, през който преминава всеки сигнал.

Когато достигне до възела, предаваната информация се преобразува в конвенционални битове. След това тя отново се конвертира в квантови битове и бива изпратена по криптирания канал до друга точка. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!