Военните в САЩ разработват система, която да замени GPS

GPS приемник. Снимка: Sean Carney

GPS приемник. Снимка: Sean Carney

Американската армия се стреми да ограничи зависимостта си от джипиес (GPS) устройствата и работи над създаването на система за позициониране от следващо поколение, която не използва спътници и се побира в миниатюрен чип.

В основата на проекта е американското Управление за перспективни изследователски програми в областта на отбраната (DARPA), което е изиграло важна роля за разработването на GPS системата, както припомни на пресконференция неговият ръководител г-жа Арати Прабхакар.

Тя споделя, че през 80-те години на миналия век да ползваш GPS е означавало да превозваш голяма кутия в автомобила си. Но еволюцията на технологията е довела до вграждането й в множество военни платформи и оръжията, както и в устройства за цивилното население.

„Понякога обаче ресурсът е толкова мощен, че зависимостта ни от него ни прави уязвими“, казва Прабхакар.

За да се справят с тази уязвимост учени от управлението и Мичиганския университет създали нова система, която определя местоположението, скоростта и времето, без да разчита на спътници. Става въпрос за чип с обем 8 куб.мм. Той съдържа три жироскопа, три акселерометъра и атомен часовник. Комбинирането им ги превръща в автономна система за навигация.

От DARPA смятат да използват устройството, като алтернатива на GPS поне в някои ситуации. 

Други разработки предвиждат използването на съществуващи сигнали от телевизионни кули и радиостанции и дори светкавици, за да се замени временно ползването на съществуващата сателитна технология. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!