За пръв път 3D принтираха човешки ембрионални стволови клетки

Докторантът по биоинженерство Алън Фолкнър-Джоунс позира с 3D принтера, който учените използват за да принтират човешки ембрионални стволови клетки. Снимка: Humans Invent

Докторантът по биоинженерство Алън Фолкнър-Джоунс позира с 3D принтера, който учените използват за да принтират човешки ембрионални стволови клетки. Снимка: Humans Invent

Учени от университета Хериът-Уот в Единбург, Шотландия, са успели да отпечатат човешки ембрионални стволови клетки с 3D принтер – постижение, което по-всяка вероятност ще доведе до революция в подмяната на органи в идните години.

Методът е достатъчно деликатен за отпечатването на цели групи ембрионални стволови клетки, без те да бъдат увредени в процеса. Това се постига чрез технология използваща поредица от микро-клапи.

„Принтирането на базата на клапи е много по-деликатно от мастилено-струйното. Установихме, че с принтера не само се постига висока жизненост на стволовите клетки, но се запазва и биологичната функция на плурипотентността им – способността на клетката да се диференцира (превърне) във всеки друг тип клетка“, казва д-р Уил Шу, взел участие в изследването.

Шу обяснява, че принтирането на клетки позволява те да бъдат разположени по правилния начин, така че да се превърнат в определен орган. Създадената по този начин триизмерна и жизнена човешка тъкан може да послужила за тестването на лекарства.

Един такъв сценарии би бил важен по две причини: първо би се избегнало обвързаното с етични проблеми изпитване на медикаменти върху животни. Друго предимство е постигането на по-висока точност на резултатите.

Триизмерно отпечатване на клетки е постигано и преди, но шотландските учени са първите, принтирали човешки ембрионални стволови клетки. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!