Започна световното първенство по футбол за роботи (ВИДЕО)

Робо-футболисти участващи в "Робокъп" 2013. Снимка: RoboCup2013/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Робо-футболисти участващи в "Робокъп" 2013. Снимка: RoboCup2013/flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Стотици роботи-футболисти и техните екипи се събраха в Айндховен, за да вземат участие в световното първенство „Робокъп“ за 2013 г. Спортната и технологична инициатива ще продължи до неделя и включва участници от множество университети.

Роботите-футболисти са разделени в различни категории на базата на големината си. Сред тях има хуманоидни роботи, както и такива, които наподобяват преобърнати столчета, способни да се движат във всички посоки върху своите колелца.

Веднъж щом са на терена роботите не могат да разчитат на подкрепата на своите изобретатели и трябва да се справят напълно автономно. Те анализират играта и сами решават дали да преминат в атака, или да подадат топката на свой съотборник. Комуникацията  между робо-футболистите става с технологии като wi-fi и специално изработен софтуер.

В мероприятието взимат участие отбори от САЩ, Бразилия, Китай, Канада, Тайланд и Франция. 

Целта на първенството в по-дългосрочен план е до 2050 г. да бъде създаден отбор, който да е достоен съперник на световните шампиони по футбол за професионалисти. Тогава роботите вече ще са с човешки ръст, ще могат да посрещат топката с крак, глава или с тяло.

Вижте трейлър за първенството:

(Източник: БТА, снимки: RoboCup2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: