Археолози откриха стъпаловидна пирамида на 4600 години

Пирамидата край древното селище Едфу е на 4600 години. Снимка: University of Chicago Oriental Institute

Пирамидата край древното селище Едфу е на 4600 години. Снимка: University of Chicago Oriental Institute

Археолози, работещи край древното селище Едфу в Южен Египет, откриха стъпаловидна пирамида на 4600 години, по-стара от Голямата пирамида в Гиза поне с няколко десетилетия.

Пирамидата някога е била висока 13 метра и е една от седемте т.нар. „провинциални“ пирамиди, построени от фараоните Хуни или Снефру. С времето блоковете от стъпалата на пирамидата били разграбени. Монументът е пострадал и вследствие на ерозията и днес е висок едва 5 метра.

Провинциалните пирамиди в централен и южен Египет са позиционирани близо до големи селища. Те нямат вътрешни камери и не са били предназначени за погребения. Шест от седемте такива пирамиди са почти идентични по своите размери, включително и новооткритата край Едфу.

„Сходствата между пирамидите са наистина смайващи и определено имат общ план“, заяви ръководителят на разкопките Грегъри Маруард от Ориенталския институт към университета на Чикаго.

Предназначението на тези монументи си остава загадка. Учените предполагат, че може да са изпълнявали функцията на символични паметници, възхваляващи силата на владетелите в южните провинции.

Новооткритата пирамида е построена от блокове пясъчник и глина. Стилът на изграждане е подобен на този на пирамидата на Джосер – фараонът построил първата египетска пирамида.

На източната страна на пирамидата има запазени артефакти от инсталация, където хората оставяли храна като дар. Нейното по-нататъшно проучване може да помогне да бъде разгадано предназначението на пирамидите.

Екипът изследователи открил също надписи на външната страна на пирамидата близо до останки от погребения на бебета и деца. Учените смятат, че погребенията и надписите са направени на много по-късен етап. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: