Археолози се натъкнаха на гробница на 4000 години в Англия

Гробницата в Дартмур. Снимка: Dartmoor National Park

Гробницата в Дартмур. Снимка: Dartmoor National Park

Археолози са открили гробница на 4000 години с множество ценни артефакти в националния парк Дартмур в Англия. Според учените това е най-значимата находка, на която са се натъквали в този район.

В погребалната камера в древността били поставени кремирани останки, обвити в животинска кожа. В кожата изследователите открили изящно изработена гривна с украса от калаени мъниста, парче плат с прецизно вшити кожени ресни, както и уникална по вида си плетена кошница.

„На пръв поглед находката не е толкова впечатляваща като Стоунхендж, но от гледна точка на археологията е не по-малко важна“, заяви археоложката Джейн Марчанд. Тя сподели, че в Дартмур през последните 100 години са открити само 8 мъниста.

Учените вече са изследвали кожата и нейния ценен товар в специално пригодена за целта лаборатория.

„Нивото на съхранение е впечатляващо“, заяви Хелън Уилямс от екипа. „Очакваме резултатите от ДНК изследването на кожата, за да разберем от какво животно е взета“, допълни тя.

Мънистата на гривната, открита в гробницата, са най-ранното свидетелство за използване на калай в югозападната част на страната, отбелязаха археолозите. 

„Думата „невероятно“ не е достатъчна, за да опише находката“, възкликва Уилямс.

Една от най-големите загадки, свързани с гробницата, е кой е бил човекът, който е бил удостоен с такова погребение. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!