Част от „най-загадъчния ръкопис в света“ – разчетена

Страница от загадъчния манускрипт на Войнич

Страница от загадъчния манускрипт на Войнич

Ръкописът на Войнич – може би най-загадъчният открит досега манускрипт – съдържа описание на флората и фауната на Новия свят и поне част от него е написана на диалект на език на ацтеките. До този извод са стигнали американският ботаник Артър О. Тъкър от университета на Делауеър и IT специалистът Рексфорд Талбърт.

Изводите на изследователите се основават на съпоставяне на рисунки на растения от ръкописа на Войнич с тези в няколко кодекса за Новия свят, създадени в средата на XVI – началото на XVII век.

Учените са успели, например, да съпоставят рисунка на растение с плоска коренова система от ръкописа на Войнич с изображение в кодекса на Крус-Бадиано (най-древният медицински труд от Новия свят, който датира от 1552 година). На рисунките в сходен стил е изобразено растение, напомнящо на Ipomoea murucoides. Кореновата система и цветовете на двете изображения визуално се припокриват.

Изследователите смятат, че на една от първите рисунки в ръкописа на Войнич е изобразен лист или плод на кактус, най-вероятно на вида Opuntia ficus-indica. Според учените надписът под изображението се транслитерира като „наштли“, вариант на думата „нохтли“ на ацтекския език нахуатл.

Сравнителен анализ на ръкописа с други оцелели кодекси и манускрипти от XVI в. показал, че калиграфията е сходна с тази на кодекса Осуна. Били идентифицирани и думи-заемки за растения и животни от класическия нахуатл, от испански, тайно и микстек. Изследователите смятат, че по-голямата част от текста е на изчезнал диалект.

Друга страница от манускрипта, която изглежда се отнася за астрономически явления

Друга страница от манускрипта, която изглежда се отнася за астрономически явления

Общо учените са разпознали 37 от 303 представени в ръкописа на Войнич растения, шест животни и един минерал (болеит). По думите им отдалеченият произход на включените в книгата неща – от места като днешен Тексас, Калифорния, и Никарагуа – показва, че ръкописът съдържа описание на своебразна „ботаническа градина“ в Централно Мексико.

Смята се, че загадъчният ръкопис на Войнич е написан през XV в. от неизвестен автор и на неизвестен език. За цялото време, в което съвременният свят знае за съществуването му, той е обект на интензивно изучаване от много професионални и аматьорски криптографи, включително някои от най-добрите и известни американски и британски криптоаналитици от Втората световна война.

Всички те обаче се провалят в опита си да разкодират която и да е част от текста. Тази последователност от неуспехи превръща ръкописа на Войнич в известен предмет на историческата криптография и подхранва теорията, че книгата е просто една безсмислена последователност от случайни символи. Ръкописът е кръстен в чест на американския търговец на книги от полски произход Уилфрид Войнич, който се сдобива с него през 1912 г.

Сега древният текст се съхранява в Библиотеката за редки книги и ръкописи „Бейнеке“ в Йейлския университет. По последни оценки книгата първоначално е съдържала 272 страници. Само около 240 от тях обаче са се съхранили до наши дни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!