Стоунхендж може да e гигантски музикален инструмент, смятат учени

Учените не знаят защо 4-тонните камъни са пренесени на 400 км. Снимка: Charles Engelke (CC BY 3.0)

Учените не знаят защо 4-тонните камъни са пренесени на 400 км. Снимка: Charles Engelke (CC BY 3.0)

Учени откриха, че някои камъни в Стоунхендж може да са били подбрани заради акустичните им свойства и паметникът да представлява своебразен музикален инструмент.

От 20-те години на миналия век експертите, изследващи Стоунхендж, знаят, че построяването му е станало на три етапа. Третият етап започнал към 2300 г. пр.н.е. и е свързан с доставянето на около 80 „сини камъни“, които произхождат от Пресели хилс в Уелс – на разстояние около 400 км.

Оттогава археолози, учени и историци си задават въпроса „Защо?“. Защо камъни с тегло 4 тона са били пренесени на такова голямо разстояние?

Новото изследване на Кралския колеж по изкуствата в Лондон разкрива, че „сините камъни“ може да са били подбрани заради акустичните им свойства. Проучването е част от проект, който цели да пресъздаде звуци и гледки от древни времена.

Когато бъдат ударени, камъните издават приглушен, но отчетлив звън. Изследователите сравнили този звук със звука, издаван от камъните от една от най-големите кариери в Пресили хилс – Карн Менин. Те открили, че скалите от кариерата също „звънят като камбана“.

„Досега не беше взимано под внимание, че звукът може да е фактор.“, казва  Пол Девъро, ръководещ екипа от учени.

Според експерта Тим Дарвил не може да се каже със сигурност дали акустиката е причината за пренасянето на скалите. „Но звънящите камъни са важна част от много култури“, казва Дарвил. „Тези камъни могат да бъдат оприличени на праисторически глокеншпил – ако ги ударите, ще чуете техните песни“, допълва той. (Източник: БТА, UPI)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: