Астрономи откриха уникална двойка „целуващи“ се звезди

Илюстрация на двойната система VFTS 352, която се намира на 160 000 светлинни години от нас. Изображение: ESO/L. Calçada

Илюстрация на двойната система VFTS 352, която се намира на 160 000 светлинни години от нас. Изображение: ESO/L. Calçada

Астрономи се натъкнаха на много рядко космическо явление, в което две звезди се докосват и са на път да завършат живота си по изключително драматичен начин.

В тази целувка за сбогом участват най-масивните и горещи слънца в двойна система от този тип сред малкото, открити от учените досега. Системата от слънца е означена като VFTS 352 и се намира на 160 000 светлинни години от нас в Големия Магеланов облак – малка галактика „сподвижник“ на нашата галактика Млечен път. 

Звездите във VFTS 352 са толкова близо, че се обикалят едно друго само за ден и споделят до 1/3 от веществото си. Двойки от този тип, в които две слънца обменят вещество помежду си, учените наричат свръх-контактна бинарна система. Те се срещат изключително рядко, защото съществуват буквално едно мигване на окото спрямо времевите мащаби на Вселената.

Звездите във VFTS 352 са млади, а общата им маса е 57 пъти по-голяма от тази на собственото ни Слънце. Същевременно повърхността им е почти 7 пъти по-гореща и надхвърля изпепеляващите 40 000 градуса по Целзий. Според учените звезди като тези играят ключова роля в еволюцията на галактиките и са основен производител на елемент от изключителна важност за живота на Земята – кислород. 

Снимката показва локацията на двойката звезди VFTS 352 в Големия Магеланов облак. Изображение: ESO/M.-R. Cioni/VISTA Magellanic Cloud survey

Снимката показва локацията на двойката звезди VFTS 352 в Големия Магеланов облак. Изображение: ESO/M.-R. Cioni/VISTA Magellanic Cloud survey

Двойката VFTS 352 е близък братовчед на друг тип двойна система, в която едната звезда засмуква материя от другата. В този своебразен случай на космически вампиризъм по-масивното слънце извлича материя от по-малкия си компаньон.

В  VFTS 352 обаче двете звезди са почти еднакви по маса и тази равнопоставеност определя факта, че обменят голяма част от веществото помежду си. Този процес протича на нищожно от космическа гледна точка разстояние – сърцевините на двете звезди са отделени на 12 милиона километра.

Според учените са възможни две еднакво драматични финала на тази космическа връзка. Възможно е двете звезди да се слеят в бързо въртящо се гигантско слънце, което може да завърши живота си в една от най-мощните експлозии във Вселената – събитие известно като дълготрайно гама избухване.

Втората възможност е също толкова невероятна. Според Селма де Минк от Университета на Амстердам двете звезди може би са достатъчно обособени, така че да не се слеят. „Това ще поведе тези обекти по нов еволюционен път, който е тотално различен от предвижданията на класическата звездна еволюция“, обяснява де Минк. „В случаят на VFTS 352 компонентите вероятно ще завършат живота си с експлозия на супернова, при което ще се образува близка двойна система от черни дупки. Този невероятен обект ще бъде мощен източник на гравитационни вълни„, обяснява още тя.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!