Чудовищна черна дупка в сърцето на галактика тежи колкото 140 милиона слънца

Астрономи откриха, че чудовищна черна дупка в сърцето на далечна галактика е погълнала еквивалента на 140 милиона звезди като Слънцето. 

Космически хищници от този тип се крият в почти всяка голяма галактика. Въпреки това, те се различават значително по своята маса. За сравнение черната дупка в центъра на нашата галактика е „само“ 4 милиона пъти по-тежка от Слънцето. 

Черната дупка в галактиката NGC 1097 е 140 милиона пъти по-тежка от Слънцето. Снимка: ALMA

Черната дупка в галактиката NGC 1097 е 140 милиона пъти по-тежка от Слънцето. Снимка: ALMA

Гигантът в сърцето на галактиката NGC 1097 е на 45 милиона светлинни години от нас. Огромното разстояние превръща „претеглянето“ му в сериозно предизвикателство.

По начало черните дупки са трудни за изследване, защото не могат да бъдат наблюдавани пряко. Те са мъртви звезди, които са изчерпали ядреното си гориво до такава степен, че излъчването им не може да се противопостави на натиска на собствената им гравитация. По тази причина те се свиват до точка на безкрайна плътност, в която законите на физиката губят своя смисъл. Гравитацията им нараства до неузнаваемост и нищо – дори и светлината – не може да избяга от хватката им в определен периметър.

Но мощното привличане на черните дупки е и един от начините да бъдат открити. Колкото по-масивно е едно космическо тяло, толкова по-бързо се движат обектите в орбита около него. Така например около невидимата черна дупка в сърцето на нашата галактика обикаля звезда, която се движи със зашеметяващата скорост от 5000 км/сек. Благодарение на това наблюдение учените могат да изчислят, че масата на черната дупка е 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Чудовищната черна дупка в NGC 1097 обаче е прекалено далеч, за да може да бъде изследвано движението на отделни звезди около нея. Именно поради това учените прибегнали до нова техника, за да я претеглят. Използвайки телескопа ALMA, изследователите от Националната обсерватория по радиоастрономия на САЩ проследили движението на два вида газ около центъра на самата галактика.  

Учените определили, че облаците от газ не взаимодействат силно с други обекти в галактиката – с йонизирано вещество например. Това означава, че движението им е добър показател за гравитационното привличане в центъра на NGC 1097. Именно така те установили, че черната дупка е наистина огромна и тежи 140 милиона пъти повече от Слънцето. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: