Хъбъл наблюдава галактика „фабрика“ за звезди

Галактиката SDSSJ1506+54 преобразува съдържащия се в нея газ в звезди с почти стопроцентова ефективност. Снимка: NASA/JPL-Caltech/STScI/IRAM

Галактиката SDSSJ1506+54 преобразува съдържащия се в нея газ в звезди с почти стопроцентова ефективност. Снимка: NASA/JPL-Caltech/STScI/IRAM

Астрономи оповестиха, че са открили галактика, която е най-ефикасната известна „фабрика“ за звезди – почти цялото съдържащо се в нея количество газ се използва на 100% за звездообразуване.

Учените използвали инструмента на NASA WISE,  космическия телескоп „Хъбъл“ и интерферометър във Френските Алпи, за да наблюдават обекта, известен като SDSSJ1506+54.

„Галактиката е невероятно ефикасна“, заяви водещият автор на публикацията Джим Гийч от университета Макгил в Канада. „Тя преобразува запасите си от газ в нови звезди с максималната, смятана за възможна, скорост.“

Звезди се образуват от колапсиращи облаци газ в галактиките, но обикновено само част от цялото количество газ участва във формирането на нови светила, а останалата част остава в латентно състояние, поясниха астрономите. Но в този случай почти цялото количество газ е отведено в центъра на SDSSJ1506+54, където подхранва мощно звездообразуване.

Астрономите поясниха, че се наблюдава етап от еволюцията на галактиката, който може да е свързан със сливането на две галактики. Темповете на формиране на звезди са толкова бързи, че за няколко десетки милиона години газът може да бъде изцяло изчерпан.

Направените от „Хъбъл“ снимки показват, че става въпрос за изключително компактна галактика, при която голяма част от светлината се излъчва от район с диаметър неколкостотин светлинни години. Според учените от NASA това означава, че много звезди се формират в съвсем малко пространство.

„Въпреки че галактиката образува звезди със скорост стотици пъти по-голяма от тази на нашия Млечен път, острото зрение на Хъбъл ни показа, че голямата част от светлината й се излъчва от участък с диаметър само няколко процента от този на Млечния път“, заяви Гийч. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: , ,