Кюриосити с гигантска панорама от Марс

Част от панорамата с резолюция 1,3 милиарда пиксела. Вижда се "Кюриосити" в участъка Рокнест, където роувърът взе проби от грунта. Изображение: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Част от панорамата с резолюция 1,3 милиарда пиксела. Вижда се "Кюриосити" в участъка Рокнест, където роувърът взе проби от грунта. Изображение: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Специалисти на НАСА, работещи с марсохода „Кюриосити“, публикуваха гигапикселова панорама от планетата Марс, събрана от почти 900 отделни снимки.  

Панорамата включва 850 снимки, получени с дългофокусната камера Mastcam, други 21 фотографии са заснети с широкоъгълната камера на същия инструмент и 25 допълнителни черно-бели снимки, направени с навигационната камера Navcam.

Всички кадри са от периода 5 октомври – 16 ноември 2012 година и са направени от песъчливия участък Рокнест, където роувърът взе проби от грунта.

На новата мозайка могат да са забележат вариации, които са резултат от разлики в светлината в зависимост от времето от деня, в което са направени отделните снимки. Забелязват се също така и изменения във видимостта поради промени в запрашеността на атмосферата.

„Наистина дава усещане за мястото и е показно за способностите на камерите“, казва Боб Дийн от НАСА за композитната снимка. 

Може да видите интерактивна версия на изображението съставено от 1,3 милиарда пиксела тук.

„Кюриосити“ кацна на Червената планета на 6 август 2012 година. По време на работата си на Марс космическият апарат откри доказателства за съществуването в миналото на течаща вода на повърхността и на условия подходящи за съществуването на микробен живот. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!