Най-големият огледален телескоп ще бъде построен на Хаваите за 1 млрд. долара

Художествена концепция за бъдещия телескоп ТМТ. Изображение: TMT Observatory Corporation

Художествена концепция за бъдещия телескоп ТМТ. Изображение: TMT Observatory Corporation

На върха на вулканичната планина Мауна Кеа на Хаваите ще бъда построен най-големият огледален телескоп в света, наречен „Тридесет метров телескоп“ (ТМТ).

Документацията за новото съоръжение в комплекса обсерватории на върха с височина 4205 м над морското равнище бе подписана на 13-и април от администрацията на американския щат Хаваи. По предварителни разчети стойността на проекта възлиза на един милиард долара. Той ще се финансира от университети от САЩ, както и от Канада, Китай, Индия и Япония.

Вътрешното огледало на TMT ще е с диаметър над 30 метра и ще бъде сглобено от 492 сегмента. Благодарение на изключителните си параметри телескопът ще даде възможност за наблюдение на обекти, отстоящи на 13 милиарда светлинни години от Земята. Така ще се хвърли повече светлина върху най-ранната история на Вселената.

Учените също така смятат да използват телескопа за наблюдение на обектите в центъра на Млечния път. Миналата година беше открита звезда, която обикаля гигантската черна дупка в сърцето на галактиката ни със зашеметяваща скорост, правейки една обиколка само за 11,5 години. 

Тези екстремни условия позволяват да се тества теорията на относителността на Айнщайн и да се изследва изкривяването на време-пространството около черната дупка. Мощта на ТМТ ще е от изключителна полза за по-доброто разбиране на всичко това. (Източник: БТА, Thirty Meter Telescope)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: