Нов телескоп ще изследва загадъчните и необясними 95% от Вселената

Художествена концепция за телескопа "Евклид". Изображение: ESA/C. Carreau

Художествена концепция за телескопа "Евклид". Изображение: ESA/C. Carreau

Европейската космическа агенция (ЕКА) даде окончателното си одобрение за изграждането на новия космически телескоп „Евклид“. Целта на космическия апарат ще е да изследва все още необяснимите от научна гледна точка тъмна материя и тъмна енергия. На тях се падат 95% от съдържанието на Вселената.

Европейската компания за космически технологии „Astrium“ е спечелила договора за изграждането на модула, пренасящ телескопа и научната апаратура. По план „Евклид“ трябва да бъде изстрелян през 2020 г. с руска ракета „Союз“ от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Телескопът ще бъде позициониран в точка на Лагранж – място на което гравитационното привличане на Земята и Слънцето се изравняват – на около 1,5 милиона километра от нашата планета. В течение на шест години телескопът ще картографира триизмерното разпределение на два милиарда галактики и тяхната форма в участък заемащ 1/3 от небето. Тези наблюдения ще позволят да се проучи индиректно тъмната енергия и тъмната материя и начинът, по който влияят върху еволюцията на Вселената – нещо, което се разбира много слабо.

На познатите ни вещества – изградени от атоми и т.н. – се пада малка част от общата маса на материята във Вселената. Останалата част – според учените около 85% – е тъмна материя, съставена от частици с неизвестен характер. Тъмната материя е постулирана през 1932г., но още не е детектирана директно. Името й се дължи на факта, че не взаимодейства със светлината, а за съществуването й може да се съди единствено по гравитационното й влияние върху „нормалната“ материя. 

Тъмната материя играе ролята на спойка за галактиките. От своя страна тъмната енергия кара Вселената да се разширява все по-бързо. За нея се знае по-малко дори отколкото за тъмната материя.

С помощта на „Евклид“ учените се надяват да хвърлят повече светлина върху тези тъмни и мистериозни субстанции. Мисията ще разчита на 1,2-метров телескоп и два научни инструмента – камера работеща във видимия диапазон и инфрачервена камера/спектрометър. Очаква се общата стойност на проекта да бъде от порядъка на 600 милиона евро.

През януари тази година NASA оповести, че също ще участва в инициативата. Американската космическа агенция ще осигури 20 детектора за телескопа. (Източник: БТА, NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!