Смъртоносният танц на две свръх-масивни черни дупки

Илюстрация на двете черни дупки, вплетени в своя смъртоносен танц. Илюстрация: NASA

Илюстрация на двете черни дупки, вплетени в своя смъртоносен танц. Илюстрация: NASA

Учени откриха явление, което по всяка вероятност представлява „танц“ на гравитационно обвързани свръхмасивни черни дупки в центъра на далечна галактика.

Свръхмасивните черни дупки са обекти с маса милиарди слънца, за които се смята, че се намират в центъра на всяка голяма галактика. Когато две галактики се слеят, техните свръхмасивни черни дупки започват бавно да се въртят една около друга в постепенно стесняваща се спирала.

Колкото повече се приближават една към друга и гравитационното им обвързване се засилва, толкова повече се забързва и техният танц. Той приключва с финалната „прегръдка“ и сливането на двете свръхмасивни черни дупки в една. Въпросното събитие – наричано още бинарна черна дупка – се наблюдава изключително рядко и обикновено сравнително близо до нас в космическото пространство.  

Астрономите изследвали изображения на милиони активно захранващи се черни дупки преди да попаднат на странния феномен. Бинарната черна дупка е означено като WISE J233237.05-505643.5 и е най-отдалечената открита досега – на цели 3.8 милиарда светлинни години от нас.

Тя първо е засечена от широкоъгълния телескоп на НАСА “Уайс”, а откритието след това е потвърдено от телескопа “Джемини” в Чили и австралийския радиотелескоп “Нараби”. Учените ще продължават да наблюдават поведението на взаимобвързаните свръхмасивни черни дупки, тъй като тяхната система дава добра възможност да се научи повече за процеса на сливане. Поради огромната маса на дупките то би следвало да е съпроводено с излъчването на гравитационни вълни във времепространството.

Съществуването на гравитационни вълни е постулирано теоретично от Айнщайн още през 1915 г., но те никога не са били засичани пряко. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: