Загадъчен феномен бе забелязан в пръстените на Сатурн

Космическият апарат на НАСА „Касини” засне интересен и все още неизяснен от научна гледна точка феномен в пръстените на газовия гигант Сатурн.

На снимката, запечатала красивата игра на светлина и сянка в пръстените на планетата, може да се види и нещо, наречено от учените спици. На изображението то представлява леко избледняване с неправилна форма, вдясно от центъра (повече снимки на спиците вижте тук).

Учените все още не са наясно каква е причината за появата на т.нар. спици. Тук те се виждат вдясно от центъра на снимката - леко избледняване с неправилна форма в пръстените. Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Учените все още не са наясно каква е причината за появата на т.нар. спици. Тук те се виждат вдясно от центъра на снимката - леко избледняване с неправилна форма в пръстените. Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Механизмът, определящ появата на въпросния феномен, все още е горещо дебатиран в научните среди. Специалистите по пръстеновата система на планетата обаче знаят, че спиците изчезват, когато Слънцето е по-високо в небето на Сатурн.

Едно от възможните обяснения за феномена е, че възниква в резултат от електрическия заряд на миниатюрните частици в пръстена, които „левитират” над него и по този начин образуват въпросните структури.

Снимката на „Касини” показва Сатурн откъм неговата неосветена страна под равнината на магическите пръстени. По време на заснемането й на 22 октомври миналата година, космическият апарат се е намирал на 2,6 милиона километра от планетата.

Сатурн разполага с най-голямата пръстенова система сред планетите около Слънцето. Пръстените са изградени от фрагменти, чиито размери варират от микрометри до метри. Техния състав е почти изцяло от воден лед, макар че има и примеси от скалист материал. 

За първи път пръстените са наблюдавани от Галилео Галилей през далечната 1610 г., но и досега няма общоприето виждане за процесите довели до тяхното формиране.

Съществуват две основни теории – първата е, че луна около Сатурн се разпаднала под въздействието на гравитацията на планетата или при сблъсък с друго тяло. Според втората теория пръстените са това, което е останало от материала, от които се е формирал самият Сатурн. (Източник: NASA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: