Бебетата могат да различават срички още в утробата

Още от 28-ата гестационна седмица бебетата правят разлика между срички като "га" и "ба", както и между мъжки и женски глас, сочи изследването. Снимка: Nathalie Babineau-Griffiths

Още от 28-ата гестационна седмица бебетата правят разлика между срички като "га" и "ба", както и между мъжки и женски глас, сочи изследването. Снимка: Nathalie Babineau-Griffiths

Бебетата различават срички три месеца преди да се родят, установиха френски учени, изследвали със скенер мозъка на 12 деца, родени преждевременно, съобщи BBC.

Още от 28-ата гестационна седмица бебетата правят разлика между срички като „га“ и „ба“, както и между мъжки и женски глас.

Според френските учени, ръководени от д-р Фабрис Валоа, изследването едва ли е повлияно от опита на бебетата извън утробата.

Резултатите подкрепят теорията, че развитието на звуковите умения започва още преди раждането, когато бебето чува гласовете на родителите си.

Известно е, че бебето чува звуци в утробата – ухото и слуховата част на мозъка се оформят до 23-ата седмица от развитието. Специалистите все още спорят дали хората се раждат с вродена способност да обработват речта, или това умение се придобива по-късно.

Авторите споделят, че без съмнение факторите на обкръжаващата среда играят важна роля, но на базата на изследването си са по склонни да вярват, че езиковото разбиране е вродено.

„Резултатите ни показват, че още от момента на изграждането на кортикалната мрежа за звуково възприятие, човешкия мозък вече различава малки разлики в изговорени срички“, обясняват д-р Фабрис Валоа и колегите му.

Професор Софи Скот – експерт по речево възприятие в Университетския Колеж в Лондон – казва, че откритията подкрепят и надграждат сегашните разбирания по темата.

„Знаем, че бебетата могат да чуват гласа на майка си в утробата и да усещат ритъма и тоналността“, обяснява проф. Скот. „И те използват тази информация – новородените бебета се успокояват от гласа на майка си от момента, в който се родят“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,