Изследваха загадъчното „спиране“ на еволюцията на живота за 1 млрд. години

Изображение: Enasteron (CC BY 3.0)

Изображение: Enasteron (CC BY 3.0)

Учени от Университета на Тасмания изследваха защо еволюцията е „спряла“ за 1 милиард години, а животът на планетата е бил застрашен от изчезване.

Първите организми са се зародили в древните океани преди 3,6 млрд. години, но след това часовникът буквално спрял. За милиард години животът не бил нищо повече от слой слуз. След това, преди 550 милиона години, еволюцията отново „избухнала“ и това именно е причината да сме тук днес. 

Според изследователите от Университета на Тасмания ключът към загадката се крие в ограниченото количество кислород и хранителни вещества на праисторическата Земя. 

„През тези 1 милиард години нивата на кислорода спаднали, а океаните губели от веществата, необходими за развитието на по-сложни организми“, пишат учените в публикацията.

Проф. Рос Лардж и неговите колеги изследвали скали, които в далечното минало били на океанското дъно. Анализът показал, че забавянето на еволюцията било тясно свързано с ниските нива на кислорода и важните за живота вещества в древните морета. 

„Изследвахме хиляди проби от минерала пирит в скали, които са се образували в древните океани. И като измерихме нивата на някои примеси в пирита, чрез техника разработена в нашата лаборатория, открихме, че можем да кажем точно колко кислород и хранителни вещества е имало в средата преди милиарди години“, пишат още учените.

Оказало се, че след първоначален скок, нивата на кислорода започнали дълго спадане в течение на „скучните“ милиард години, преди отново да се покачат преди 750-550 милиона години. „Смятаме, че възстановяването на нивата на кислорода е довело до значително нарастване на примесите от метали в океана и е предизвикало т.нар. ‘експлозия на живот през камбрий’“, казват още учените. (Източник: Science in Public)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: