Откриха как хамелеоните си говорят с цветове

Йеменски хамелеон, който изглежда спокоен. Снимка: Silvain de Munck  (CC BY-NC-ND 2.0)

Йеменски хамелеон, който изглежда спокоен. Снимка: Silvain de Munck (CC BY-NC-ND 2.0)

Изследователи откриха, че хамелеоните си комуникират и обменят информация, като променят цветовете по тялото си.

Оказва се например, че когато мъжки екземпляри се борят за територия или за женска, окраската им става много по-ярка и наситена. 

Учените от Щатския университет на Аризона използвали математически модели и фотографски похвати, за да изследват как цветовете при йеменските хамелеони са свързани с агресивното поведение при тях. За целта били анализирани различни показатели, като бързина на смяна на цвета и максимална яркост, в 28 отделни зони на тялото на животинките.

Изследователите установили, че линиите на окраската издават намеренията на хамелеоните. „Също така оцветяването на главата – и най-вече яркостта  и скоростта, с която се сменя цвета – предсказваха, кой от гущерите ще спечели“, казва Ръсел Лигон от екипа.

Йеменски хамелеон с по-ярка окраска. Снимка: ChaosHusky (CC BY-NC-SA 2.0)

Йеменски хамелеон с по-ярка окраска. Снимка: ChaosHusky (CC BY-NC-SA 2.0)

При нормални обстоятелства хамелеоните са обагрени в по-“скучни“ цветове, като зелено и кафяво и малко жълто, но въпреки това всеки от тях има уникална окраска.

По време на съревнование те стават „крещящо“ демонстративни с ярко жълто, оранжево, зелено и тюркоазено. Още по-интересно е, че при приближаването до врага преди битка, по-важните цветни сигнали по тялото и главата им се акцентират.

„Чрез ярки цветови сигнали и драстично изменение на външния си вид, телата на хамелеоните се превръщат почти в билборд – победителят в схватката често се определя преди да се стигне до физически контакт“, казва Лигон.

„Спечелилият е този, който накара опонента си да се оттегли. Понякога се стига до физически схватки, но те обикновено са много кратки – от 5 до 15 секунди. По-чести са случаите, в които демонстрацията на цветове слага край на състезанието, преди да се стигне до там“, обяснява Лигон. (Източник: Arizona State University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!