Липса на емпатия, или какво се случва в главата на един психопат

Снимка: DigiTaL~NomAd/flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Снимка: DigiTaL~NomAd/flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Изследване показа какво се случва в мозъка на психопатите и обуславя неспособността им да изпитват емпатия към околните.

Когато индивиди страдащи от това заболяване си представят как някой изпитва болка, зоните в мозъка, свързани с усещането за емпатията и загриженост не се активират. По този начин те не взаимодействат и с други важни региони, отговарящи за емоциите и вземането на решения.

Психопатията е личностно разстройство, което се характеризира с липса на емпатия и угризения, неспособност да се реагира емоционално, разговорливост и способност да се убеждават околните. Изследванията сочат, че в затворите 23% от хората показват признаци на състоянието, докато за обществото средната стойност е около 1%.

За да разберат по-добре динамиката на процесите в мозъка при психопатията, учените изследвали мозъците на 121 затворници със функционален ядрено-магнитен резонанс.

На участниците били показани различни изображения, свързани с изпитването на болка, като пръст затиснат от врата или пък палец, попаднал под тежък предмет. След това те трябвало да си представят как тези инциденти се случват на тях или на някой друг. Част от изображенията също така били контролни и неутрални от гледна точка на болката.

Самите участници в експеримента били разпределени в три отделни категории, спрямо това колко изразени били психопатичните им наклонности – съответно силно, умерено или слабо. 

В случаите когато участниците, най-силно засегнати от състоянието, си представяли, че изпитват болка, се наблюдавала мозъчна активност в зоните, отговарящи за емпатията. Всъщност дейността в тях била необичайно засилена, което показва, че психопатите са чувствителни към мисълта за болка. Когато обаче те си представяли болка, причинявана на други хора, въпросните зони не се активирали. Още повече, че се наблюдавала и дейност в зона на мозъка, свързана с удоволствието.

Това атипично функциониране на мозъка според учените показва, че хората със силно изразена психопатичност всъщност изпитват удоволствие от това да си представят как другите изпитват болка. (Източник: Frontiers)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: