Маймуни математици разкриха повече за еволюцията на абстрактното мислене

Макак резус. Снимка: Garrett Ziegler (CC BY-NC-ND 2.0)

Макак резус. Снимка: Garrett Ziegler (CC BY-NC-ND 2.0)

Ново изследване показа, че маймуните могат да решават математически задачи, използвайки абстрактни символи.

Учените научили маймуни от вида Макак резус да свързват 25 знака – 10 арабски цифри и 16 букви – с числата от 0 до 25.

Всеки символ отговарял на различна награда, зависеща от стойността, която представлява. Колкото по-голямо било числото, толкова по-добро било и възнаграждението – капки вода, сок или газирана напитка.

Първоначално маймуните се научили да свързват символа с определен брой неща. След това от два дадени символа животните трябвало да изберат този, на който отговаря по-голямото число и съответно по-голямата награда. Те се справили успешно със задачата в 70 до 90% от случаите.

„Маймуните искат да извлекат максимума от това, което могат да вземат, и това е само един от многото начини да разбереш най-добрия начин да получиш максимума“, казва Маргарет Ливингстън от екипа.

Според учените боравенето с математически символи е важен индикатор за развито математическо мислене, защото като метод е много по-ефикасно. Така например е много по-лесно и бързо да разбереш, коя от стойностите 20 и 21 е по-голяма, отколкото да различиш кое е по-голямото струпване от две купчинки с близък брой камъчета.

„Излезе че те са като нас – по-точни, когато стойностите бяха представяни чрез символи, отколкото чрез точки“, казва Ливингстън. „Това ни показва колко са полезни символите“, допълва тя.

Учените знаят, че шимпанзетата – най-близките ни еволюционни роднини – имат математически способности. Но хората и шимпанзетата са се разделили еволюционно преди 6 милиона години, докато отклоняването ни от общия корен с макак резус е станало много по-отдавна – преди 25 милиона години. Това ги превръща в едни от най-примитивните същества на Земята, притежаващи математическо мислене. (Източник: ЮПИ, Ню сайънтист)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!