Муха извършва маневри като най-усъвършенствания изтребител

Мухата Drosophila hydei в полет. Снимка: F. Muijres / F. van Breugel, University of Washington

Мухата Drosophila hydei в полет. Снимка: F. Muijres / F. van Breugel, University of Washington

Какво общо имат дребните плодови мушици с най-усъвършенствания изтребител в света F-22 Раптор? Повече, отколкото си мислите.

Изследователи от Вашингтонския университет установиха, че когато доловят заплаха, мушиците използват удивително бърза въздушна маневра, подобаваща на най-новите самолети.

Ловките летци са способни да започнат рязка промяна в курса за по-малко от една стотна от секундата – това е 50 пъти по-бързо от мигването на човешкото око.

Учените използвали три високоскоростни видеокамери, улавящи по 7500 кадъра в секунда, за да разкрият тайната на движенията, които правят мухите толкова неуловими.

Въздушните акробатики на насекомите едва ли са изненада за някого – всеки знае колко е трудно да цапнеш муха.

Учените изследвали как Drosophila hydei променя движението на крилцата и тялото си по време на полет в специална камера. В нея на насекомите бил показван образ на приближаващ се към тях хищник. 

Оказало се, че мухите – които правят около 200 удара с крилцата си в секунда – са способни почти мигновено да извъртят тялото си във вираж, за да се отклонят от настоящата си траектория.

„Те преработват информацията изключително бързо, както всеки, опитал се да смачка муха, знае. Мухите летят като въздушни асове още от появата си на бял свят. Това е все едно да качите бебе на изтребител и то да е наясно как да го управлява“, казва проф. Майкъл Дикинсън от изследователския екип. 

„Тези насекоми правят бързи и точни изчисления, за да избегнат надвисналата заплаха и го постигат с мозък, голям колкото зрънце сол„, добавя Дикинсън. (Източник: БТА, Би Би Си, Ройтерс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!