Пчели използват химични сигнали, за да маркират опасни цветове

Медоносната пчела (Apis mellifera) е един от социалните видове пчели, които учените са изследвали. Снимка: Fir0002

Медоносната пчела (Apis mellifera) е един от социалните видове пчели, които учените са изследвали. Снимка: Fir0002

Вече и известно, че пчелите, които летят на рояци, предупреждават посестримите си, когато открият хищник в близост до кошера.

Сега изследователи от университета в Тур, Франция и Експериментален център за сухите зони в Алмерия, Испания, провели експеримент, целящ да установи дали пчелите ползват химични сигнали, за да маркират цветове на растения, върху които са били нападнати.

За целта те симулирали нападение на хищник и наблюдавали дали пчелите предупреждават посестримите си за опасността от събиране на нектар от някои цветове.

„Предупредителните феромони предизвикват бягство, у насекоми, които кацат върху определено цвете“, заяви ръководителката на изследването Ана Ландърс от университета в Тур. „Досега не бяхме сигурни за ролята, която феромоните играят при летящите на рояци пчели. Резултатите сочат, че за разлика от самотните пчели, летящите на рояци пчели предупреждават посестримите си за наличието на хищник наблизо.“

За да проверят дали летящите на рояци пчели и самотните пчели реагират на тези обонятелни сигнали, изследователите извършили експеримент с екземпляри от двата типа пчели от Австралия, Китай, Испания и Сингапур.

Върху някои растения нападението на хищник било симулирано чрез улавяне на пчели с помощта на щипци, докато в други случаи били ползвани „контролни“ растения, които не са били „свидетели“ на нападение.

„Самотните пчели реагираха по един и същ начин, независимо дали става дума за цветове на растения, при които е имало нападение на хищник, или за „контролни“ растения“, поясни Ландърс. „Реакцията на летящите на рояци пчели обаче бе много по-различна. Когато доближаваха двата вида растения, вероятността да кацнат върху „контролни“ цветове бе много по-голяма.“

Това е поредният експеримент, който демонстрира удивителните комуникационни стратегии на пчелите. В друго изследване от скоро бе демонстрирано как животинките могат да маркират цветове, които вече са посетили, като им придават електрически заряд с крилцата си.

Резултатите от изследването за фермоните са публикувани в сп. Animal Behaviour (Източник:БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: