Защо и как зебрата се е сдобила с интересната си окраска

Снимка: Taraji Blue (CC BY-NC-SA 2.0)

Снимка: Taraji Blue (CC BY-NC-SA 2.0)

От 1870 година насам учените спорят по въпроса как зебрите са се сдобили с добре познатия на всички ни вид. Сега група изследователи смятат, че са открили отговора на загадката.

През годините са възниквали всевъзможни теории по въпроса. Може би черно-белите ивици са вид „камуфлаж“, който да обърква хиените, лъвовете и другите хищници в саваната? Или пък излъчват топлина, за да охлаждат зебрите? А защо окраската да не играе и социална роля – при размножаването или пък за идентифициране към групата. 

Според новото изследване емблематичния си вид животните най-вероятно дължат на… малки, пиещи кръв, паразитни мухи. Изследване от 2012 година изненадващо показало, че мухите от този тип избягват да кацат на раирани повърхности и по-скоро предпочитат едноцветните.

Тим Каро и неговите колеги от Университета на Калифорния в Дейвис смята, че това е най-добрата теория до момента.

Муха цеце. Снимка: Alan R Walker (CC BY-SA 3.0)

Муха цеце. Снимка: Alan R Walker (CC BY-SA 3.0)

„Разрешението на загадката за райетата на зебрите, дискутирана от Дарвин и Уолъс, е налице“, заявиха учените.

Изследователите открили голямо припокриване на зоните, в които живеят зебрите и две групи хапещи мухи – Табанус и Глосина – което обяснява защо зебрите имат нужда от подобна защита.

Но според учените има и много индиректни доказателства в подкрепа на идеята.

Така например други животни от семейството на зебрите – като конете – са тормозени в много по-голяма степен от хапещи насекоми. В мухите цеце се открива сравнително малко кръв от зебри, въпреки че красивите животни имат тънка кожа и фина козина. Същевременно зебрите страдат в много по-малка степен от пренасяната от мухите сънна болест.

„Няма издържани сведения в подкрепа на хипотезите за камуфлажа, объркването на хищниците, терморегулацията или социалните взаимодействия“, казват още учените. (Източник: Франс прес)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!