Мистерията на изчезналите мамути – ново изследване

Вълнист мамут. Илюстрация: Flying Puffin, Wikipedia (Creative Commons)

Вълнист мамут. Илюстрация: Flying Puffin, Wikipedia (Creative Commons)

Изчезването на вълнистия мамут от лицето на Земята е било резултат от климатични промени, сочи ново изследване.

Британски и шведски учени анализирали ДНК в 88 проби от кости, зъби и бивни на мамут. Използвайки информацията те съставили семейно дърво на животните, обитавали Евразия и Северна Америка.

Изследователите открили два периода, в които популацията на мамутите била силно засегната. И двата били „интерглациални“ т.е. между ледникови епохи.

Затопляне преди 120 000 години довело до свиване на популацията на животните и нейното фрагментиране. В резултат от този процес възникнал и нов вид мамут в Западна Европа.

След това затопляне студът се завърнал и се задържал за 100 000 години в период, известен като Късен Плейстоцен – последната (засега) ледникова епоха. В нея вълнистите мамути били истински „царе“ на севера, защото били чудесно приспособени към студа, сухата степ и тундрата. Те били разпространени в земите от Западна Европа до северните части на Северна Америка, която била достъпна по суша чрез ледена връзка през Беринговия проток.

След този период обаче температурите отново се повишили, популациите на вълнистия мамут намалели и били ограничени само до някои зони. Какво се е случило с животните след това все още си остава мистерия.

Някои учени смятат, че климата е докарал мамутите до ръба на изчезването, но хората били тези, които ги унищожили напълно. Тази теория обаче има своите недостатъци, защото е малко вероятно хората да са ловували животните в техните отдалечени и студени хабитати.

Според Лав Далън от Шведския природонаучен музей ще са нужни още изследвания, които да обяснят какво точно се е случило с вълнистия мамут. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!