Възможно е изкуствено изстудяване на климата

Според изследването изкуственото охлаждане на климата на планетата е възможно, но ще бъдат необходими още проучвания. Снимка: НАСА

Според изследването изкуственото охлаждане на климата на планетата е възможно, но ще бъдат необходими още проучвания. Снимка: НАСА

Технологиите на соларното геоинженерство са осъществими и ще са на достъпна цена, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за противоречив метод, който цели планетата да бъде изстудена по изкуствен начин, като се намали слънчевото лъчение върху нея.

Авторите на изследването отбелязват, че е нужно задълбочено проучване за последствията от евентуалното използване на подобни технологии и свързаните с тях рискове. Целта е да се получи сходен ефект с този след вулканични изригвания – като остава в стратосферата, прахът отразява слънчевите лъчи и намалява температурите.

Джъстин Макклелан от Орора флайт сайънс корпорейшън, Дейвид Кийт от Харвардския университет и Джей Апт от университета Карнеги мелън анализирали цените на системи, които всяка година могат да транспортират близо 1 милион тона аерозоли, за които се смята, че имат сходен ефект с този от вулканичния прах, на височина между 18 и 25 км над Земята.

Учените отбелязаха, че базови технологии вече са създадени и би могло да се ползват за по-малко от 5 милиарда долара годишно. За сравнение намаляването на емисиите въглероден двуокис е оценено на 0,2-2,5 на сто от световния брутен вътрешен продукт за 2030 г. – между 200 и 2000 милиарда долара.

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Research Letters. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!