Най-старият въздух на планетата

Залязващият сърп на Луната над тънкия слой на земната атмосфера. Снимка: NASA

Залязващият сърп на Луната над тънкия слой на земната атмосфера. Снимка: NASA

Въздух на 1,5 милиона години може би е заключен в мехурчета лед на близо 3 километра под повърхността на Антарктида. Ако този въздух наистина съществува, той ще е най-старата проба от земната атмосфера, до която сме успели да се доберем.

Наскоро учени идентифицираха зони на замръзналия континент, в които древният въздух може да се е съхранил в леда. Набавянето му ще позволи на учените да изследват химичния състав на атмосферата в изключително важно за климатичната история на планетата време, т.нар. Преход на средния плейстоцен – период отпреди 1,2 милиона допреди 900 000 години. 

„Преходът в средния плеистоцен е изключително важен и енигматичен времеви интервал в по-скорошната климатична история на планетата“, казва водещият автор на научната публикация Хубертус Фишер.

В този период цикличността между редуващи се топли и студени климатични условия на всеки 41 000 години се забавила и започнала да се случва на всеки 100 000 години. Проби от седименти от дъното на океана разкриват тези разлики в температурата, но все още си остава загадка защо цикълът е променил своя ритъм.

Ледени проби съдържащи въздух на 800 000 години показват силна зависимост между покачването на температурите и по-високата концентрация на парникови газове. Възможно е именно тези газове – като въглероден диоксид и метан – да са причинили изменението в цикличността през средния плейстоцен. За да се установи това обаче ще трябва да се вземе проба от антарктическия лед на 2,4 – 3,2 километра дълбочина, което отговаря на връщане назад във времето с 1,5 милиона години.

„Проектът за дълбок сондаж в Антарктида може да започне в следващите 3 до 5 години“, казва Фишер. „Това време ще е необходимо също така за логистичното планиране на сондажа и за набавяне на субсидиране за този вълнуващ и широкомащабен международен проект, който ще струва около 50 милиона евро“, допълва той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: