Нов „уличен изглед“ на Google Maps ни позволява да видим белите мечки в Арктика

Любопитна бяла мечка "изследва" бъгито на Google. Снимка: Google

Любопитна бяла мечка "изследва" бъгито на Google. Снимка: Google

Бели мечки в Google Street View? Звучи малко странно, но не става въпрос за животни, избягали от зоологическата градина. От 27 февруари – Международен ден на Бялата мечка – хората по целия свят могат да видят тези красиви животни в естествената им среда, благодарение на Google Maps (страницата на проекта тук). 

Камерите на Google и преди са ни помагали да се докоснем до отдалечени и трудно достъпни места, като например Амазонската джунгла или Галапагоските острови. Сега чрез „уличния изглед“ на Google, потребителите ще могат да се пренесат в Чърчил, Канада и да се полюбуват на белите мечки в естествената им среда. 

Почиваща си мечка. Снимка: Google

Почиваща си мечка. Снимка: Google

Инициативата е резултат от сътрудничеството на интернет гиганта с природозащитната организация Polar Bears International (PBI). Екипът на Google Street View използвал специално пригодено за целта „бъги за тундра“ и в течение на 10 дни направил стотици снимки на мечки, които впоследствие били снадени в 360-градусови панорами. 

Камерите уловили мечките в различни ситуации – докато се борят или пък си почиват на снега. Били снимани дори няколко играещи си малки. Понякога животните проявявали и немалка доза любопитство към екипа на Google и PBI.

„В някои случаи те идваха при камиона“, казва Криста Старк от PBI. Една мечка се приближила до превозното средство и изправяйки се на задните си лапи започнала да го „изследва“.  

Снимка: Google

Снимка: Google

Със съвместния проект се цели да се покаже на широката общественост какви са опасностите, пред които са изправени белите мечки. Те зависят в голяма степен от морския лед, който все повече намалява вследствие на глобалното затопляне. От PBI смятат да използват снимките на Google, за дадат шанс на повече деца да се докоснат до магическия свят на бялата мечка. (Източник: Google, LiveScience)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!