Нови 32 белоглави лешояда ще се приспособяват към живот в Балкана

Белоглав лешояд. Снимка: Kadellar (CC BY-SA 3.0)

Белоглав лешояд. Снимка: Kadellar (CC BY-SA 3.0)

На 5 август 32 лешояда, пристигнали в края на юни в Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“ – Стара Загора, ще потеглят към новия си дом в Балкана. Това съобщиха от екоорганизацията „Зелени Балкани“.

След едномесечен престой, карантината на белоглавите лешояди, докарани през юни от Испания, вече е изтекла. Те ще бъдат разпределени между четири волиери за адаптация, поддържани в рамките на проект „Завръщането на лешоядите в България“.

Белоглавите лешояди ще заминат за Врачански Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел, където ще живеят в специални клетки, докато се приспособят и приемат Балкана като роден дом.

В момента в три от тези клетки има 18 други лешояди, докарани по-рано от Испания и Франция. За много от тях е време да бъдат освободени в природата и да направят място за новопристигналите.

Птиците ще бъдат предварително обезпаразитени и маркирани със специални пластмасови пръстени и крилометки с индивидуален номер.

Маркировките позволяват лешоядите да бъдат разпознавани, да се следи тяхното поведение и адаптация след освобождаването им в природата, поясняват специалистите. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!