Саждите са втория по мощност замърсител

Според изследването усилията за борба с глобалното затопляне трябва да бъдат засилени в посока справяне с отделянето на сажди

Според изследването усилията за борба с глобалното затопляне трябва да бъдат засилени в посока справяне с отделянето на сажди

Саждите от изгарянето на изкопаеми горива и биомаса са по-мощен атмосферен замърсител, отколкото се считаше досега, предаде Ройтерс, позовавайки се на 4-годишно международно изследване.

Отделяни от дизелови двигатели, пещи за печене на тухли и готварски печки на дърва, саждите са вторият най-мощен климатичен замърсител след въглеродния диоксид.

И тъй като устойчивостта им в атмосферата е въпрос на дни, за разлика от въглеродния диоксид, който остава в нея векове наред, саждите трябва да станат основна мишена в борбата с климатичните промени, смятат експертите.

Авторите на настоящото проучване са установили, че саждите имат почти двойно по-висок принос за глобалното затопляне, отколко бе установено в доклада от 2007 г. на Междуправителствения съвет за изменения в климата.

По това време учените класифицираха саждите като третия най-мощен замърсител след въглеродния диоксид и метана. Новото проучване на международен екип от 31 експерти ги изкачва на втора позиция.

Новата оценка показва, че отделянето на сажди в атмосферата причинява значително по-голямо затопляне над Антарктика и други региони, и може да повлияе върху валежите, както и да предизвика бързо затопляне в северните части на САЩ, Канада, Северна Европа и Северна Азия. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!