Ще станем ли джуджета? Глобално затопляне на два пъти е „смалило“ бозайниците

Размерът на тялото при бозайниците е намалял значително по време на поне две предишни глобални затопляния. Илюстрация: Danielle Byerly, University of Florida

Размерът на тялото при бозайниците е намалял значително по време на поне две предишни глобални затопляния. Илюстрация: Danielle Byerly, University of Florida

Размерът на тялото при бозайниците е намалял значително по време на поне две предишни глобални затопляния, показа ново изследване.

Според учените от Университета на Мичиган е възможно подобно развитие да настъпи вследствие и на причиненото от човека глобално затопляне. 

От години е известно, че през период на затопляне преди 55 милиона години (Температурен максимум Пелеоцен-Еоцен), приматите и групите животни включващи конете и елените са станали много по малки. Сега палеонтологът Филип Джинджерич и колегите му са открили сведения за същото явление по време на по-краткотрайно затопляне, настъпило 2 милиона години по-късно.

„Фактът, че се е случило два пъти значително подсилва увереността ни, че виждаме причина и следствие и че един интересен резултат от глобалното затопляне в миналото е значително намаляване размера на тялото при бозайниците“, казва Джинджерич.

Температурният максимум Пелеоцен-Еоцен е продължил 160 000 години, а глобалните температури в този период са се повишили с около 5 – 8 градуса по Целзий. Второто затопляне, изследвано от учените, било по-кратко – от 80 000 до 100 000 години. В този период температурите се покачили с близо 3 градуса по Целзий.

Фосили на зъби и челюсти от примати и копитни бозайници, живели по това време, били събрани от платото Бигхорн Бейсин. Учените ги използвали, за да направят оценка за телесния размер на съответните екземпляри. Резултатите показали, че бозайниците настина станали по-малки в изследвания от тях период, макар и не толкова колкото в температурния максимум Пелеоцен-Еоцен.

Така например телесният размер на вид предшественик на коня – с големината на малко куче – спаднал с 19%. През предишното по-голямо затопляне този показател бил 30%. 

Учените смятат, че изследването им е от особено значение предвид сегашното глобално затопляне.

„Придобиването на по-добро разбиране за взаимовръзката между размера на тялото при бозайниците и причиненото от парникови газове глобално затопляне в геологичното минало може да ни помогне да предвидим екологични промени, настъпващи в резултат от сегашното изменение в климата на Земята“, казва Уил Клайд от екипа. (Източник: University of Michigan)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!