Бебетата помнят музика, която са слушали още в утробата

Снимка: daily sunny/flickr (CC BY 2.0)

Снимка: daily sunny/flickr (CC BY 2.0)

Бебетата могат да си спомнят музика, която са слушали още в майчината утроба, дълго след раждането си, сочи ново финландско изследване.

През бременността много жени пускат музика на неродените си бебета с надеждата, че по този начин ще спомогнат за бъдещото им развитие. Досега обаче оставаше неясно какъв ефект има тази практика върху зародиша.

Авторите на научната публикация от Университета на Хелзинки са установили, че бебетата наистина мога да си спомнят музика, пускана по време на бременността, и това може да има редица предимства.

„И преди сме показвали, че зародишите научаван дребни детайли от речта, но досега оставаше неясно колко дълго запомнят тази информация. Резултатите ни показват, че бебетата са в състояние да учат от много ранна възраст и че ефектът от това заучаване остава забележими следи в мозъчното развитие за дълго време“, казва д-р Ейно Партанен от изследователския екип.

В настоящото проучване взели участие жени в последното тримесечие от бременността, на които пет пъти седмично била пускана детската песничка „Twinkle Twinkle Little Star“.

Скоро след раждането специалистите изследвали мозъчната активност на бебетата, докато слушат въпросната песен. Същият тест бил повторен четири месеца по-късно. И в двата случая учените отчели по-засилена мозъчна активност при бебетата, на които била пускана песента преди раждането в сравнение с тези от контролната група.

Тази разлика между двете групи се наблюдавала само при пускането на оригиналната мелодия, но не и когато слушали други версии на песента с променени ноти. На база на изследването учените допускат, че неприятните или шумни звуци, които бебетата чуват, докато са в майчината утроба, могат да окажат негативно влияние върху тях. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: