Бебетата правят гримаси още в утробата

Бебе на 32 седмици, правещо гримаса на болка. Снимка: Durham University

Бебе на 32 седмици, правещо гримаса на болка. Снимка: Durham University

Бебетата „се упражняват“ да правят гримаси на болка още в майчината утроба, установиха учени от университетите на Дърам и Ланкастър. Специалистите смятат, че бебето се учи как да комуникира след раждането и израженията са вид подготовка.

На уникални снимки направени с ултразвук се вижда бебе „сбръчкващо“ лице като от болка (снимката вляво).

Филмовия материал събран от учените показва как седем неродени момиченца и седем неродени момченца, изследвани в експеримента, правят гримаси, като свъсват вежди, сбръчкват носове и разтягат уста.

Проучването показа, че лицевите движения са свързани по-скоро със съзряването на мозъка, отколкото с действителни чувства. Бебетата едва ли реално са изпитвали болка, защото били в добро здравословно състояние, а по време на заснемането майките им си почивали.

Според ръководителят на изследването д-р Надя Райсланд, ако правенето на гримаси е част от нормалното развитие на зародиша, то може да си използва за идентифицирането на проблеми.

За бебетата е жизнено важно да могат да изразяват болка възможно най-скоро след раждането, за да показват на гледащите ги, ако не се чувстват добре, смятат специалистите. (Източник: БТА. Снимка на извадка: Nathan LeClair)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: