Недостигът на йод през бременността може да понижи IQ-то на детето

Учените смятат, че йодният дефицит по време на бременност "може да попречи на детето да достигне пълния си потенциал", както и че е "важен проблем за общественото здраве"

Учените смятат, че йодният дефицит по време на бременност "може да попречи на детето да достигне пълния си потенциал", както и че е "важен проблем за общественото здраве"

Проучване във Великобритания показа, че лекият недостиг на йод през бременността може да доведе до по-нисък коефициент на интелигентност (IQ) на детето.

Изследването върху 1000 семейства, публикувано в сп. „Лансет“, показва, че децата в началните училища са с по-ниско IQ и имат по-слаби оценки по четене в случаите, в които майките са приемали прекалено малко йод по време на бременността.

Срещу подобен недостиг специалистите препоръчват в диетата да се включват повече риба и млечни продукти. Бременните обаче не трябва да пият хапчета на базата на водорасли, защото те съдържат прекалено много йод.

Йодът е много важен за развитието на мозъка, тъй като е необходим за изграждането на някои от хормоните в тялото. Острият му дефицит е водеща причина за предотвратимите случаи на мозъчни увреждания в света.

Учените от университетите на Бристол и Съри изследвали нивата на йода в проби урина на бременни жени от югозападна Англия. Резултатите показали, че недостигът на елемента е често срещан, засягайки две трети от жените. Оказало се, че децата на тези майки имат малко по-малко IQ, когато са на 8 годинки и са по-слаби в четенето, когато станат на 9.

„Видяхме разлика от три точки в IQ-то между деца, родени от майки с нисък прием на йод по време на ранната бременност и деца, родени от майки над граничната стойност“, казва д-р Сара Бат.

Учените смятат, че това „може да попречи на детето да достигне пълния си потенциал“, както и че е „важен проблем за общественото здраве“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!