Откриха активен вулкан под километър лед в Антарктида

Планината Сидли е последният вулкан от веригата, който все още се издига над повърхността на леда. Снимка: Doug Wiens

Планината Сидли е последният вулкан от веригата, който все още се издига над повърхността на леда. Снимка: Doug Wiens

Екип от учени съвсем неочаквано откри активен вулкан скрит под близо километър лед в Антарктида.

През 2010 г. изследователите разположили две пресичащи се линии от сеизмографи в западната част на замръзналия континент. За първи път се поставяли инструменти толкова навътре в ледената земя, които да могат да функционират целогодишно дори и в най-студените условия.

Като гигантски скенер апаратурата използвала далечни земетресения и сеизмичните вълни от тях, за да генерира изображения на леда и скалите дълбоко във вътрешността на Западна Антарктида.

Целта на учените била да измерят масата на ледената покривка, което би им помогнало при реконструирането на климатичното минало на континента. За целта обаче трябвало да се изследва как земната мантия реагира на натиска на леда.

Именно за да придобият по-добра представа за свойствата на мантията учените използвали сеизмографи. Данните от тях били подавани на специален софтуер, който да ги анализира и да сигнализира за необичайни явления.

В периода от януари 2010 г. до март 2011 г. били уловени два скока в сеизмичната активност. Учените не знаели дали тя не е продукт на триене на скали в земните недра или пък на процеси в леда.

„Започнах да регистрирам събития, които възникваха на едно и също място, което беше странно“, казва Аманда Лау от екипа. „Тогава установих, че са близо до планини, но не точно над тях“, допълва тя. 

Първоначално Лау си помислила, че става въпрос за съвпадение. По-задълбоченият анализ обаче показал, че планините всъщност са верига вулкани. Тези от тях, които били най-близо до регистрираната сеизмична активност, били най-младите сред тях. (Източник: Washington University in St. Louis)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: