Парашутист почти бил ударен от метеорит във въздуха! (ВИДЕО)

Шансът да те удари метеорит е 1 на 20 трилиона и е само малко по-добър от това да спечелиш лотарията два пъти!

Е, норвежецът Андерс Хелструп в известен смисъл спечели лотарията, защото остана жив след като се размина на косъм с метеорит! Освен това се превърна в първия човек, заснел падаща звезда по време на нейния тъмен полет - след като престане да свети от нажежаването в атмосферата.

През 2012 г. Хелструп скочил с уингсют от самолет и камера на шлема му заснела необичайната среща. По време на полета норвежецът въобще не разбрал какво става и с какво се е разминал на косъм във въздуха.

„Имах усещането, че нещо се случва, но не осъзнавах точно какво“, казва Хелструп. След като се приземил той веднага проверил какво са заснели камерите и разбрал, че – меко казано – нещо се е случило. Космическата скала изглежда прелитала с голяма скорост, само на няколко метра от него! 

Прелитащият метеорит. Снимка: Anders Helstrup / Dark Flight / Hans Erik Foss Amundsen

Прелитащият метеорит. Снимка: Anders Helstrup / Dark Flight / Hans Erik Foss Amundsen

„Когато спряхме филма, успяхме ясно да видим нещо, което приличаше на камък“, казва Хелструп. „Първо ми мина през ума, че може да е бил опакован заедно с някой парашут, но е прекалено голям, за да е станало така“, допълва той. 

Специалисти от Природонаучния музей на Осло са убедени, че става въпрос за метеорит. „Не може да е друго. Формата е типична за метеоритите – едната страна показва скорошно разчупване, а другата е заоблена“, казва геологът Ханс Амундсен. 

Според Амундсен метеоритът е бил част от по-голяма скала, която е експлодирала по-високо в земната атмосфера. Парчето, което прелетяло покрай Хелструп, вероятно се е движело с над 300 км/ч. Някои учени обаче се усъмниха, че наистина става въпрос за метеорит, защото според тях обектът не се движи достатъчно бързо. (Източник: NRK, Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: