Сблъсък на Земята с космическо тяло променил драстично човешката история

Високата температура на сблъсъка с космическото тяло преди 12 900 години породила специфичната скална структура, наблюдавана на тази снимка. Изображение: Mukul Sharma

Високата температура на сблъсъка с космическото тяло преди 12 900 години породила специфичната скална структура, наблюдавана на тази снимка. Изображение: Mukul Sharma

Ново изследване свърза драстично изменение в климата на планетата, повлияло в значителна степен на човешката история, с удар на космическо тяло в Квебек.

Според изследователите от колежа Дартмаут събитието се е случило преди 12 900 години в началото на периода, означен като Ранен Дриас. То е белязало началото на изменение в климата, който в резултат станал по-студен и по-сух. Събитието е имало сериозни последици както за животните, така и за хората.

В Северна Америка големите животни като мастодонтите, камилите, саблезъбите котки и гигантските земни ленивци изчезнали. Тази промяна накарала човешките ловци от т.нар. култура Кловис да оставят копията и да променят диетата си, преминавайки главно на корени, плодове и по-дребен дивеч.

„Застудяването в Ранният Дриас е много интригуващо събитие, което е повлияло в значителна степен на човешката история“, казва проф. Мукул Шарма. „Стресовите фактори на средата може също така да са накарали натуфийците в Близкия Изток да се установят за първи път и да се заемат със земеделие“, допълва Шарма.

Класическата теория обяснява застудяването през въпросния период с освобождаването на огромно количество вода от северноамериканската ледена покривка. Според тази версия водата се събирала в естествен ледников язовир докато язовирната „стена“ не се скъсала и тя не се изляла в Атлантическия океан. Този огромен прилив нарушил океанските течения, пренасящи топла вода от тропиците на север и така предизвикал застудяването.

Но Шарма и неговите колеги смятат, че са открили убедителни доказателства, че промяната в климата е резултат от сблъсък на Земята с космическо тяло. Докладът на учените изследва капчици втвърдена разтопена скала, изхвърлени при предполагаемия удар. Капчиците били извлечени от земни пластове в щатите Пенсилвания и Ню Джърси, които датирали от началото на Ранния Дриас. Геохимичният и минералогичен профил на втвърдената скала е идентичен с този на сходни образувания, открити в южен Квебек. Според Шарма това е и мястото, където е станал сблъсъкът.

Изследователите още на са успели да намерят кратер съответстващ на въпросната колизия, но смятат, че откритията им значително ще улеснят търсенето. (Източник: Dartmouth College)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!