В центъра на Земята е с 1000 градуса по-горещо

Температурата на Земята в дълбочина, според новите резултати (кликни за по-голяма версия). Източник: ESRF

Температурата на Земята в дълбочина, според новите резултати (кликни за по-голяма версия). Източник: ESRF

Изследване показа, че температурата в близост до центъра на Земята е 6000 градуса Целзий – с 1000 градуса по-висока от установената в експеримент, проведен преди 20 години.

Тези данни подкрепят геофизичен модел, според който разликата в температурата между твърдото ядро и мантията над него трябва да е поне 1500 градуса, за да се обясни защо планетата има магнитно поле.

Основен компонент в строежа на ядрото на Земята е сфера от течно желязо с температура над 4000 градуса и налягане 1,3 милиона атмосфери. Но в центъра на планетата, където е още по-горещо и налягането е още по-високо, желязото преминава в твърдо състояние. 

По сеизмичните вълни от земетресенията, преминаващи през Земята, може да се съди за дебелината на течната и твърдата част от ядрото и дори как налягането се покачва в дълбочина. Данните не могат да разкрият обаче каква е температурата на веществото.

За да установят това, учените използвали диамантена клетка, с която да компресират малки проби от желязо до налягане няколко милиона атмосфери. Освен това пробата била нагрявана с мощни лазели до 4000-5000 градуса. Но в тези условия било много трудно да се установи какво точно е агрегатното състояние на желязото.

„Дори и пробата да достигне екстремната температура и налягане в центъра на Земята, това ще стане само за няколко секунди. В този кратък времеви интервал е изключително трудно да се определи дали е започнала да се топи или все още е твърда“, обяснява Агнес Делаел от френската организация за изследване на нови технологии CEA.

Изследователите се справили с проблема като използвали рентгенови лъчи. Те разработили технология, с която можели да сканират пробата с мощен лъч и за по-малко от секунда да разберат дали е в твърдо, течно или полу-стопено състояние.

По този начин учените експериментално установили точката на топене на желязото до 4800 градуса Целзий и налягане 2,2 милиона атмосфери. Екстраполирайки тези резултати те сметнали, че при 3,3 милиона атмосфери – налягането по границата между твърдото и течното ядро – температурата трябва да е 6000 (+/- 500) градуса. (Източник: European Synchrotron Radiation Facility)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: